crozilla.news cijene novogradnje i dalje rastu

crozilla.news;”Cijene novogradnje i dalje rastu!”

Cijene novogradnje i dalje rastu

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su prosječne oglašavane cijene stanova u novogradnji tijekom veljače bile 1,5 posto više no mjesec ranije.

Novogradnja-FB

Kada je o cijenama nekretnina riječ, prva mjesta na ljestvicama i dalje drže područja uz more, pa su tako i najviše prosječne vrijednosti novogradnje zabilježene u Dubrovniku u kojem se za kvadratni metar u prosjeku tražio 3371 euro, te u Opatiji gdje je cijena kvadrata iznosila 3286 eura.
Prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com, u Splitu je cijena novogradnje porasla za 2,6 posto i popela se na 2844 eura po kvadratnome metru. Niže cijene i nešto slabiji porast nego u Splitu, bilježi Šibenik u kojem se za kvadrat u prosjeku tražilo 2398 eura što je 1,4 posto više no mjesec ranije.
Porast od 2,3 posto zabilježen je u Rijeci gdje je cijena kvadrata novih stanova u prosjeku iznosila 2063 eura.
U Puli, gdje se za kvadrat u prosjeku tražilo 1788 eura, zabilježen je porast vrijednosti novih stanova u visini od 0,8 posto. Cijene su u Senju porasle za 0,1 posto, pa su iznosile 1622 eura po metru kvadratnom.
Niže mjesečne vrijednosti zabilježene su u veljači na oglasniku Crozilla.com tek u Poreču u kojem su cijene kvadratnog metra pale za 0,8 posto i spustile se na 2030 eura, te u Zadru gdje se za kvadrat novogradnje u prosjeku tražilo 2466 eura što je bilo 0,2 posto manje no mjesec ranije.

U odnosu na one na Jadranu, podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su cijene novogradnje, kao i ostalih nekretnina, i tijekom veljače u unutrašnjosti zemlje ipak imale niže vrijednosti.
U Osijeku se za kvadratni metar novih stanova tražilo 1132 eura, a u Varaždinu 1371 euro. U oba su se grada mogli pronaći stanovi s cijenama kvadrata već od oko 900 eura, dok njihove maksimalne oglašavane vrijednosti nisu prelazile 2000 eura.

 

U Zagrebu potražnja veća od ponude

Cijene zagrebačkih stanova u novogradnji tijekom veljače su na oglasniku Crozilla.com u prosjeku iznosile 2111 eura po kvadratu.

Osim porasta cijena, u posljednje je vrijeme primijećen i osjetan porast potražnje za novim stanovima, posebno na zagrebačkom području gdje se rasprodaju još u fazi gradnje, stoga se nerijetko postavlja pitanje kakav je trenutno odnos ponude i potražnje, te nedostaje li trenutno takvih na zagrebačkom tržištu?
„Obzirom da je recesija najviše pogodila građevinski sektor, gradnja se gotovo skroz zaustavila u periodu krize. Sama kriza trajala je nekoliko godina, pa je tako i gradnja novih stanova bila zaustavljena nekoliko godina. Sada se situacija popravila, gradnja se pokrenula, ali obzirom da se stanovi prodaju u samom počeku gradnje očito je da novih stanova unatoč povećanoj gradnji nedostaje.“ – rekla je za Crozilla.com Bernarda Sočev, vlasnica agencije za nekretnine Euro-interijeri iz Zagreba.

Bernarda Sočev kaže kako je novogradnja kupcima daleko zanimljivija od starih stanova, a zakon ponude i potražnje prati i cijena. Dodaje kako se tražene cijene novogradnje u zoni tramvaja, primjerice na Trešnjevci penju i do 3.000 eura po kvadratu, dok tražene cijene na rubnim dijelovima grada, poput Španskog, iznose i do 2.000 eura po metru kvadratnom.