Domaći i strani kupci traže stanove u Zagrebu | Euro-interijeri

Domaći i strani kupci traže stanove u Zagrebu

novac-nekretnine-crozilla-news

Cijene stanova u porastu
Autor: Ivana Beljan | Datum: 1 Lipanj 2017 | Kategorija: Cijene nekretnina, Cijene stanova, Statistike cijena, Tržište nekretnina
Svibanjske cijene stanova, prema podacima oglasnika Crozilla.com bile su 0,3 posto više no mjesec ranije.
Na samom vrhu, po pitanju cijena stanova i dalje su ostali isti gradovi: Dubrovnik, Opatija i Split, a njihove cijene i tijekom svibnja bilježe porast vrijednosti.
Najveći mjesečni rast cijena zabilježen je u, ionako najskupljem, Dubrovniku. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene tamošnjih stanova porasle za 5 posto te su se popele na 3937 eura po metru kvadratnom.
U Opatiji se za „kvadrat“ stana u prosjeku tražilo 2950 eura, što predstavlja mjesečni porast od 0,2 posto.
Prosječna tražena cijena splitskih stanova tijekom svibnja je porasla za 0,1 posto te je iznosila 2285 eura po metru kvadratnom.
U Zadru su cijene stanova porasle za 0,9 posto, pa je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, prosječna tražena cijena „kvadrata“ u tom gradu iznosila 1871 euro. Šibenik bilježi mjesečni porast cijena od 0,6 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1523 eura.
U Senju se tijekom svibnja za jedan četvorni metar tražilo 1212 eura, što je 1 posto niže no mjesec ranije. Pad cijena od 0,3 posto zabilježen je u Puli – gdje se za „kvadrat“ stana u prosjeku tražilo 1342 eura, te u Umagu gdje je prosječna cijena metra kvadratnog iznosila 1980 eura.

Prema podacima oglasnika Crozilla.com, u Slavonskom su Brodu prosječne tražene cijene stanova pale za 2,2 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 864 eura. Nešto niže cijene no mjesec ranije, tijekom svibnja su zabilježene i u Osijeku gdje su pale za 0,2 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 953 eura.
Porast cijena stanova tijekom lipnja zabilježen je i u nekim gradovima u unutrašnjosti. Svibanjske su cijene u Sisku porasle za 1 posto, a prosječna tražena cijena „kvadrata“ stana je iznosila 741 euro. Porast oglašavanih cijena stanova od 0,9 posto tijekom svibnja bilježe Bjelovar – u kojem je cijena metra kvadratnog iznosila 791 euro, te Varaždin gdje se za četvorni metar stana u prosjeku tražilo 1102 eura.
cijene-stanova-05-2017-crozilla
Cijena novogradnje u Zagrebu osjetno porasla

Svibanjske cijene stanova u Zagrebu bile su, prema podacima oglasnika Crozilla.com, 0,1 posto više no mjesec ranije, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila je 1671 euro. Osim na mjesečnoj, zagrebačkim je stanovima cijena porasla i na godišnjoj razini, što je potvrdila i Diana Perger, vlasnica agencije za nekretnine „Euro-interijeri“: „Cijene su u odnosu na prošlu godinu iz mjeseca u mjesec neznatno rasle, a u nekim periodima godine bile konstantne i stabilne, ali kada se usporede cijene sada i u istom razdoblju prošle godine rast više nije tako neznatan.“ Diana Perger kaže kako se kod korištenih stanova rast cijena kreće u rasponu od 30-50 eura po metru kvadratnom, ali je zato cijena novogradnje značajno narasla i to od 100-150 eura za metar kvadratni. Razlog manjeg rasta cijena kod korištenih stanova u odnosu na novogradnju je, prema njezinim riječima, svakako ukidanje porezne olakšice za kupnju prve nekretnine, te nedostatak kvalitetnih novih projekata koji su izostali u prethodnim godinama krize.
Domaći i strani kupci traže stanove u Zagrebu

Zagreb, Zadar, Split, Pula i Osijek gradovi su u kojima se tijekom svibnja najčešće pretraživala ponuda stanova za prodaju oglašenih na Crozilla.com. Potencijalni strani kupci najveći su interes pokazali za stanovima u Zagrebu, Splitu, Makarskoj, Umagu, Zadru i Crikvenici, a uglavnom je bilo riječ o posjetiteljima iz BiH, Njemačke, Švicarske, Slovenije i Austrije.