Najavljeni novi APN-ovi subvencionirani krediti za stanove, 2 dio | Euro-interijeri

Najavljeni novi APN-ovi subvencionirani krediti za stanove, 2 dio

Oglas u ožujku

Ministarstvo predviđa da će 9. ožujka biti objavljen oglas za subvencioniranje stambenih kredita, a od tada će i građani moći bankama podnositi svoje zahtjeve za kredite.

U objavljenom hodogramu 21. ožujka je naveden kao datum kada će banke u ime svojih klijenata početi s predajom zahtjeva za subvencije Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Oglas će trajati sve do utroška osiguranih sredstava, odnosno do objave oglasa o prestanku, napomenuli su iz Ministarstva.

Dosad odobreno više od 22 tisuće subvencija na stambene kredite

Podsjetili su da je Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita omogućeno subvencioniranje mjesečnog iznosa rate ili anuiteta korisnika kredita za stambeni kredit koji uzimaju kod kreditnih institucija za kupnju stana ili kuće, odnosno za izgradnju kuće, a sve u svrhu rješavanja stambenog pitanja.

APN smatra da je riječ o demografskoj mjeri

Istaknuli su i da su mladi ovu mjeru prepoznali kao izuzetno važnu, uz podatak o 22.169 odobrenih zahtjeva za subvencioniranjem od početka provedbe ove mjere 2017. godine pa zaključno s posljednjim pozivom u ožujku 2021. godine.

Subvencija za prvih pet godina otplate

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva, kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja.

Mjeru tako mogu iskoristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće subvencije dobivaju oni koji kupuju stan ili kuću ili grade kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba, napomenuli su iz Ministarstva.